Creative District: Druga strana Bangkoka

Svaki put kad kažete da je za obilazak Bangkoka dovoljno odvojiti dva-tri dana, jedan radnik u kulturi ispusti svoju plemenitu dušu. Da znate. Iako je u prošlosti bio poznat samo kao evropska enklava i sedište interkontinentalnih trgovačkih kompanija, Bang Rak dobija novu namenu po kojoj postaje sve prepoznatljiviji – zapadna strana ovog naselja postaje Bangkok Creative District. Iako je tajlandska umenost raskrstila sa budizmom i folklorom i krenula svojim putem tek otvaranjem Univerziteta Silpakorn 1943. godine, za kratko vreme formirana je zanimljiva scena koja privlači vizuelne umetnike iz svih delova sveta.


bangkok creative district
Italijanski umetnici Sten & Lex – mural inspirisan zamršenim kablovima za struju na ulicama Bangkoka, nastao na BUKRUK festivalu 2016. godine. Nalazi se preko puta Warehouse 30.

BUKRUK Urban Arts Festival

BUKRUK Urban Arts Festival održan je 2013. i 2016. godine. Azijski i evropski umetnici oslikali su veliki deo kvarta i time započeli transformaciju ovog dela grada u sve što je on danas. Tokom festivala publika je imala priliku da vidi veliki broj izložbi i koncerata i da učestvuje u radionicama i tribinama poznatih umenika. Novo izdanje festivala se još uvek ne pominje, a mapu murala nastalih na prethodnim možete videti na njihovom sajtu:

www.bukruk.com


River City

River City Bangkok je tržni cenar za umetnost. Nalazi se kod pristaništa Si Phraya.

U prizemlju su restorani sa pogledom na reku, turističke agencije, galerije i prodavnice slika, skulptura, nakita, fosila, dragog kamenja, odeće, luksuznog pokućstva i suvenira.


bangkok creative district
Deo enterijera tržnog centra River City u Bangkoku

Prvi i meni najzanimljiviji sprat namenjen je savremenoj umetnosti – slikarstvu, fotografiji, skulpturi, filmu i muzici. Između galerijskih porstora nalaze se ateljei u kojim možete kupovati direktno od umetnika, ali i naučiti svašta o lokalnoj umetničkoj sceni. Tu je i prodavnica mercha aktuelnih izložbi, kataloga i knjiga.



Na drugom spratu su antikviteti i dekoracija – tradicionalnije slike, porcelan, rezbarije, tekstil, sakralni predmeti i Bencharong – tradicionalno oslikana tajlandska keramika.

Pogled na glavni hol tržnog centra

Treći sprat je rezervisan za jednu od najpoznatijih aukcija umetnina u Aziji. Prva je održana 26. jula 1985. godine. Od tada se održava svake prve subote u mesecu već 35 godina. U periodu pre 2016. prodato je više od 80 000 artikala.

www.rivercitybangkok.com

www.rcbauctions.com


House No. 1

House No. 1 je arhitektonsko svedočanstvo o evropskom prisustvu u tom delu sveta krajem XIX i početkom XX veka. Tajland, u to vreme Siam, je od 1887. do 1954. bio okružen francuskom kolonijom poznatom kao Indokina. Iako sam nikada nije bio kolonizovan, postao je dom velikom broju Evropljana koji su naselili Bang Rak. Baš tu je asfaltirana prva ulica u Bangkoku – Charoen Krug Road; tu su otvorene prve ambasade, banke, carinarnica, velika pošta i predstavništvo francuskog alkoholnog monopoliste Societe Francaise des Distilleries de l’Indochine (SFDI). Ova kompanija smestila se baš u Kući broj 1 – neoklasičnom zdanju koje je posle zatvaranja destilerije bilo na granici rušenja, ali je restaurirano između 2012. i 2016. zbog svoje unikatnosti i proglašeno je spomenikom kulture.

www.house-numberone.com


East Asiatic Company Building

East Asiatic Company Building potiče iz istog perioda, a glavni lik u priči ove zgrade je možda i najživopisniji expat svih vremena. Kompanija EAC imala je prste u svemu od brodogradnje preko klanica i plantaža do farmaceutske industrije, a osnivač je bio danski kapetan Hans Niels Andersen koji je uspeo da materijalizuje svoju viziju trgovačke linije između Danske, Tajlanda i Istočne Azije. Stigao je u Sijam kao brodski stolar 1873. i nekako dogurao do pozicije kapetana kraljevog broda. Pošto je više bio biznismen nego mornar, Hans je na mestu današnjeg hotela Mandarin Oriental 1881. otvorio prvi luksuzni hotel u zemlji. East Asiatic Company Building se nalazi odmah pored pomenutog Mandarin Oriental Hotela, dizajnirana je u venecijanskom arhitektonskom stilu i prilično odudara od okolne arhitekture. Iz pravca pristaništa Oriental i danas se može videti ime i logo kompanije na zabatu zgrade.


Warehouse 30

Warehouse 30: Ako ste mislili da Bangkok nema hipstere – prevarili ste se. Skladište 30 je, očigledno, skladište koje je pretvoreno u alternativni multifunkcionalni kulturni centar. Na 4000 kvadratnih metara smestili su se izložbeni porstori, dizajneri nameštaja i pokućstva, prodavci neobične odeće, kafedžije, restorandžije, prostori koji se iznajmljuju za razne događaje i jedan co-working space. Od otvaranja 2017. godine postao je jedno od omiljenih okupljališta alternativnih Tajlanđana i mesto održavanja raznih zanimljivosti od kojih je najpoznatiji TEDxCharoenkrung. U Skladištu možete da „zakačite“ projekcije filmova, časove joge, promocije knjiga i neobične izložbe. Meni se zalomila izložba o životu indijskih imigranata u Tajlandu.

www.warehouse30.com


Thailand Creative & Design Center

Thailand Creative & Design Center zauzima neverovatnih 9000m2 zgrade Pošte (Grand Postal Building) u najstarijoj modernoj ulici u gradu. Sastoji se od izložbenog prostora, dizajnerske prodavnice, co-working prostora, prostorija za održavanje radionica i predavanja, biblioteke sa preko 18 000 naslova iz oblasti umetnosti i dizajna.


bangkok creative district
Grand Postal Building

Tu je i Maker Space – prostor u kom dizajneri i umetnici mogu da pretvaraju ideje u gotove proizvode koristeći najsavremeniju tehnologiju. Na raspolaganju su im 3D štampači, CNC mašine, lasersko sečenje i mašine za izradu prototipova.

Deo ovog fascinantnog mesta je i Material & Design Innovation Center u koji je Material ConneXion smestio preko 2000 uzoraka materijala za pipnuti i još oko 8000 za videti online, uz dodavanje noviteta svakog meseca. Materijali su podeljeni u 8 grupa – polimeri, staklo, keramika, metali, prirodni materijali i nešto što se zove carbon cement.

Naravno, na poslednjem spratu je bašta jer – zašto da ne?

TCDC je od otvaranja 2005. godine deo vladinog projekta dostupnosti znanja, podsticaja inovcija i stvaranja poslovnih prilika za Tajlanđane. Naime, u Tajlandu je shvaćeno da ne mogu i ne žele da se takmiče sa okolnim zemljama za najnižu cenu rada i da će morati da ulažu u napredak na svim poljima. U skladu sa tim, država je investirala u ovaj dizajnerski raj koji se i danas finansira iz budžeta zemlje, a posetiocima pruža priliku da uče, da se razvijaju i upoznaju klijente i kolege iz celog sveta.

web.tcdc.or.th

bangkok creative district
Grand Postal Building

PT Gallery / P.Tendercool

PT Gallery / P.Tendercool je manufaktura lepog i skupog nameštaja, a PT Gallery je njihov izložbeni prostor.

www.ptendercool.com


The Nestel living in the gallery

The Nestel living in the gallery najbolje objašnjava njihov kocept „From Inhabit to Exhibit“. U ovoj galeriji možete iznajmiti sobu preko platforme AirBnB. Na spratu će vas dočekati stambeni prostor opremljen nameštajem lokalnih i stranih dizajnera, ručno oslikane zavese, organski materijali, umetnine i vlasnici koji podržavaju lokalni život – od sobarice do komšijskih biznisa. U prizemlju je – galerija.

www.airbnb.com (link do smeštaja, ne samo do sajta)


Speedy Grandma

Speedy Grandma je prodavnica preuređena u kafanu i galeriju u kojoj se organizuju izložbe, tribine, performansi, radionice, projekcije eksperimentalnih filmova, gerila buvljak i poznate žurke. Neobično ime je dobila po duhu babe na skuteru koji se voza po ulici u kojoj se nalazi galerija. Koosnivači su Unchalee Anantawat i Thomas Menard – Francuz koji je postao lokalni umetnički mogul otvaranjem i zatvaranjem umetničkog centra Soy Sauce Factory, pa stvaranjem pomenutog Warehouse 30 i potpuno novog mesta poznatog kao 56thStudio.

www.facebook.com/SpeedyGrandma


Serindia Gallery

Serindia Gallery – vlasnik izdavačke kuće Serindia sa sedištem u Čikagu iskoristio je svoje kontakte iz sveta izdavaštva i napravio galeriju sa vrhunskim izložbama. Iako izlaže radove internacionalnih stvaraoca, tvrdi da mu je cilj prikazivanje umetnosti i kulture Azije sa akcentom na Tibetu i Himalajima.

www.serindiagallery.com


ATTA Gallery

ATTA Gallery – prva galerija „nosive“ umetnosti i savremenog nakita u Bangkoku.

www.attagallery.com


Art to art gallery

Art to art gallery – savremena galerija u kojoj najčešće izlažu umetnici iz Vijetnama, Mijanmara, Indonezije, Kine i Tajlanda, ali i veliki broj stranaca koji žive na Tajlandu.

www.arttoartgallery.com


The Jam Factory

The Jam Factory – knjižara, kafić, salon nameštaja, restorani, galerija, koncerti i Knack Market – dizajnerski hippie buvljak na kom se prodaju neobične stvari po pristojnim cenama. Market se održava svakog poslednjeg vikenda u mesecu od 16 do 21h.

Nalazi se sa suprotne strane reke, u distriktu Khlong San.

www.thejamfactory.life


The MOST House

The MOST House je trospratna stara kuća u kojoj se na svakom spratu nalazi nešto kreativno. Na trećem spratu je marketinška agencija MOST 2414. Na drugom se nalazi galerija fotografije MOST Gallery koja radi na zakazivanje i na prvom – galerija 1Projects.

www.most2414.com

www.mostgallery.com

www.1projects.org


ATT19 Gallery

ATT19 Gallery – 120 godina stara kineska škola pretvorena je u još jedan multifunkcionalni prostor. Sastoji se od izložbenog i prodajnog dela, kao i bara i restorana. Drže se azijske umetnosti i azijskih artikala.


Kraj spiska nikako ne znači da je tu kraj zanimljvim mestima u ovom distriktu. Svuda su male galerije i zanimljive prodavnice, neobični kafići, poslastičarnice i tezge sa uličnom hranom. Ako ste dovoljno brzi i noge vas dobro služe – skoro sve možete da obiđete za jedan dan. Ja bih za taj poduhvat ipak ostavila bar dva dana. Mislim da je za procesuiranje te količine informacija, naročito na 30 stepeni u hladu, ipak potrebno nešto više vremena.


I još nekoliko fotografija:


Komentari, pitanja, želje i pozdravi su dobrodošli, kako ovde, tako i na Instagram profilu @pricesaistoka!

Hvala na čitanju!


Tekst, fotografije i ilustracije zaštićeni su autorskim pravom, pripadaju autoru i ne mogu se koristiti bez dozvole. Sve upite o eventualnom preuzimanju pošaljite na danijela@pricesaistoka.com. Hvala na razumevanju!

2 thoughts on “Creative District: Druga strana Bangkoka”

  1. Pingback: Kanali u Bangkoku: Venecija Istoka - Priče sa istoka

  2. Pingback: Red Bull: Od ruralnog Tajlanda do Formule 1 - Priče sa istoka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *