Red Bull: Od ruralnog Tajlanda do Formule 1

Put koji je Red Bull prešao od ruralnog Tajlanda do Formule 1 započeo je na severu zemlje gde je ovo piće dobilo svoje prvo ime – Krating Daeng ili u nešto slobodnijem prevodu – Red Bull. Krating je tajlandsko ime za indijskog bizona ili gaura, najveće goveče na svetu, koje živi na jugu i jugoistoku Azije. Ovaj simbol snage i izdržljivosti, obojen crveno pa uokviren žutim suncem koje predstavlja energiju, pokrenuo je razne mitove o novom čudesnom napitku. Najzanimljivije je verovanje da za efikasnost pića treba zahvaliti testisima gaura. Ideja o piću s goveđim mudima, srećom, brzo je nadglasana razumom.


Piće za tajlandske fizikalce


Pre skoro 50 godina, Tajlanđanin kineskog porekla – Čalio Juvidija (Chaleo Yoovidhya) – smućkao je piće namenjeno radnicima na fizički zahtevnim poslovima. Ciljnu grupu, dijametralno suprotnu od današnje, uglavnom su činili građevinski radnici, kamiondžije i poljoprivrednici. Juvidija se na početku držao ruralnog Tajlanda. Gradska konkurencija je već bila žestoka, naročito zbog uvoznih japanskih brendova. Ipak, ubrzo je počeo da reklamira svoj proizvod na boks mečevima. Tim putem se uvukao u srca (i ostale organe) tajlandskog građanstva.


Red Bull Krating Daeng Tajland
Krating Daeng, Bangkok 2020.

Nepunih 10 godina kasnije, dogodio se sudbonosni susret koji će Red Bull pretvoriti u sve ono što ga danas čini jednim od najprepoznatljivijih brendova na svetu.

Tadašnji marketing menadžer izvesne nemačke kompanije koja je proizvodila pastu za zube, Ditrih Matešic (Dietrich Mateschitz), izlečio je džet lag ovim ekstremno slatkim kofeinskim napitkom. Oduševljen, iskoristio je svoj boravak u Tajlandu za sastanak sa vlasnikom firme T.C. Pharmaceutical – pomenutim Juvidijaom. Dve godine kasnije, 1984., zajedno osnivaju Red Bull GmbH u koji ulažu po 500 000$. Kompaniju su podelili na skoro pa ravne časti. Obojica su imali po 49% vlasništva, dok su preostala dva procenta dodeljena sinu tajlandskog osnivača. Dogovoreno je da će kompaniju voditi Austrijanac ili da budem preciznija – Austrijanac hrvatskog porekla.


Ukusi Istoka i Zapada


Spisak zajedničkih karakteristika Krating Daenga i Red Bulla prilično je kratak. Oba napitka su slatka, sadrže kofein i to bi bilo to.

Krating Daeng nije gaziran i podseća na razređen sirup za kašalj. Čak se i prodaje u malim staklenim flašama braonjikave boje. Mogu da potvrdim ono što je pomenuti dvojac vrlo brzo zaključio. To nije proizvod koji bi se proslavio u zapadnom svetu.


Red Bull Krating Daeng Tajland
Krating Daeng, Bangkok 2020.

Za novo tržište napravljena je nova, gazirana, manje slatka i osvežavajuća high end verzija Red Bulla. Ona se prodaje i kod nas.

Aroma koja Red Bullu daje prepoznatljiv ukus i danas se pravi samo u Bangkoku. Odatle se šalje u proizvodne pogone širom sveta.


Put do vrha


Za razliku od Tajlanda gde je bilo omiljeno među takozvanim plavim okovratnicima, novo piće je Evropljanima predstavljeno na mestima koja okupljaju ljubitelje novca i adrenalina. Smešten u najviši cenovni rang, a potom popularizovan u austrijskim skijalištima, Red Bull je ubrzo stekao naklonost ciljne grupe i svih koji bi žarko želeli da budu deo nje. Od 1997. proizvod prati slogan Red Bull daje ti krila, intenzivirajući uticaj na mladu populaciju sklonu ekstremnijem životu.

O tom uticaju najbolje govori novac. Matešic je 2020. godine bio 40. najbogatija osoba na planeti. Čalio Juvidija je u trenutku svoje smrti bio treća najbogatija osoba u Tajlandu. To, verovali ili ne, uopšte nije lak zadatak. Njegova porodica je danas druga najbogatija – odmah posle kraljevske koja je najbogatija kraljevska porodica na svetu.

Tajlandski naslednici su trenutno većinski vlasnici kompanije. Pored tih 51%, vlasnici su i žiga Red Bulla za Evropu i Ameriku. Takođe, nastavili su da plasiraju Krating Daeng kao zaseban proizvod. U velikom broju zemalja – kao na primer u Tajlandu – mogu se kupiti obe verzije. Ponudivši i tajlandsku jeftinu i međunarodnu skupu varijantu, porodica Juvidija stavila je pod svoju kontrolu obe krajnosti tržišta.

Pored toga, imaju i udeo u sportskim timovima koji su u vlasništvu kompanije Red Bull GmbH.Par redova o sportu


Izlišno je ponavljati da sport i zdravlje imaju veze ko dupe i oko jer da nije tako – ova mešavina šećera i kofeina ne bi bila vlasnik dijapazona klubova u raznim sportovima, organizator i sponzor nebrojenih sportskih događaja i pojedinaca koji se ističu u svojim disciplinama.

Iako je Red Bull najpoznatiji kao finansijer ekstremnih sportova, nije im strano ni ulaganje u fudbalske, ragbi i hokej klubove. Što se grupnih sportova tiče, imaju timove i u jedrenju i raznim kopnenim trkačkim disciplinama. Najpoznatiji su po timovima u Formuli 1.

Formula 1

Red Bull je u F1 dospeo mnogo pre kupovine tima. Od 1995. do 2004. godine bili su sponzor Sauberu. Krajem te godine kupili su Jaguar Racing, a od 2005. se takmiče u šampionatu pod imenom Red Bull Racing. Tada je raskinut dugogodišnji ugovor sa poznatim švajcarskim timom.

Red Bull Racing je najbolje plasmane imao u eri Sebastiana Vettela. Četiri godine zaredom su bili na vrhu šampionata konstruktora i vozača. Trenutno su na putu da sa Maxom Verstappenom izjednače, a verovatno i nadmaše tadašnje rezultate i usput obore sve ostale rekorde ikada zabeležene u Formuli 1.

Na veliku Hamiltonovu žalost, ispostavilo se da ipak jesu nešto više od nothing more than a drinks company.


Tajlandski bojkot Red Bulla


Unuk osnivača Red Bulla, Vorijut „Boss“ Juvidija, usmrtio je policajca 2012. godine.

Jurcajući kroz Bangkok svojim ferarijem preko 170 km/h, naslednik je pokupio policajca na motoru. Telo je vukao više od 100m dok na kraju nije uspeo da pobegne. Boss je osam godina uspešno izbegavao sud. Istovremeno se redovno pojavljivao na trkama Formule 1 i aerodromima širom sveta na kojim ga je čekao privatni avion. Iako je optužen za prekoračenje brzine i bežanje sa mesta nesreće, nikada nije uhapšen. Od tada se u Tajlandu glasnije čuje fraza koja kaže da je tajlandski zatvor mesto za sirotinju i ni za koga više.

Alkohol u krvi je objasnio tako što je rekao da je pio nakon incidenta da bi ublažio stres. Test pozitivan na kokain je posledica leka koji je korišćen tokom stomatološke intervencije kojoj je bio podvrgnut tog dana.

Iako je za nesreću inicijalno optužio svog vozača, kasnije je priznao da je vozio sam. Policajac koji je istraživao slučaj navodno je pritiskao šofera da preuzme krivicu. Do 2017. godine sve optužbe su zastarele. Sud je izdao nalog za hapšenje kasnije te godine, tek posle burne reakcije javnosti. Boss je u tom trenutku već pobegao iz zemlje, pa se navodno našao na Interpolovoj poternici.Epilog

Oko tri godine kasnije, 24. jula 2020., tajlandska policija je objavila da se povlače sve optužbe. Objašnjenje je izostalo. Rečeno je da novac nije igrao nikakvu ulogu i da slučaj može biti ponovo otvoren ukoliko se pojave novi dokazi.

Burna reakcija javnosti bila je dodatno rasplamsana tekućim prodemokratskim protestima. Jedan od ciljeva bilo smanjenje jaza između bogatih i siromašnih, odnosno apsolutno zaštićenih i večito krivih. Građani su pozivali na bojkot Red Bulla, a tajlandska krilatica brenda koja glasi Target is to hit na ulicama je preinačena u Target is to hit…and run.

Ubrzo se u javnosti pojavila kopija izveštaja glavnog tužioca. Pisalo je da se ferari kretao brzinom od 76,17km/h na putu na kom je dozvoljena brzina 80. Navedeno je i da su dva očevica izjavila da je policajac bio taj koji je divljao.

Slučaj je ponovo otvoren prošle godine.

Tajlandski mediji pišu da se ovo ime ponovo nalazi na Interpolovoj crvenoj listi. Na današnji dan, pretraga njegovog imena na sajtu Interpola ne daje nijedan rezultat.

Odmah nakon incidenta, Red Bull se distancirao od slučaja izjavivši da Vorijut “Boss” Juvidija nema nikakvu ulogu u kompaniji.


Još o Tajlandu:

Kanali u Bangkoku: Venecija Istoka

Creative District: Druga strana Bangkoka

Hvala na čitanju!


Tekst, fotografije i ilustracije zaštićeni su autorskim pravom, pripadaju autorima i ne mogu se koristiti bez dozvole. Sve upite o eventualnom preuzimanju pošaljite na danijela@pricesaistoka.com. Hvala na razumevanju!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *