10 najstrašnijih duhova Tajlanda

U blizini starog jezgra Bangkoka, Palate i svih najfensi hramova, na samo dvadesetak minuta laganog hoda od Khao San Roada, nalazi se pijaca na kojoj se prodaju amajlije – popularni Amulet Market. Ovo mesto je stecište svih Tajlanđana sa opasnim poslovima, ali i onih sa raznim običnijim mukama i željama. Svakodnevno su u ponudi hiljade amajlija različitih namena i stepena zaštite. Činjenica da je ovo najveći market ove vrste u Jugoistočnoj Aziji govori do koje mere je Tajland natopljen sujeverjem. Takođe, govori i koliko je teško bilo izabrati samo 10 najstrašnijih duhova Tajlanda.1. Mae  Nak

Mae Nak je jedna od najpopularnijih Tajlanđanki svih vremena. O njoj je snimljeno dvadesetak filmova, a pojavljivala se i u crtaćima i stripovima.

Ova prelepa kraljica horora vodila je idiličan život na obali kanala Phra Khanong u Bangkoku, u periodu Rame IV, sa obožavanim mužem Makom. Radovali su se prvom detetu i izgledalo je kao da ništa ne može da pokvari njihovu sreću.

Kako obično biva u ovakvim pričama – Mak je otišao u rat. Ubrzo je i ranjen. Oporavak je potrajao, a vesti su sporo putovale te 1850 i neke.

Kada se vratio kući, na pragu ga je dočekala Mae Nak sa bebom u naručju.

Ono što Mak nije znao je da je Mae Nak preminula na porođaju. Beba, takođe, nije preživela.

Komšije su ga upozoravale, ali svi koji su pokušali da mu kažu da živi sa duhovima bili su ubijeni.

Jednog popodneva, dok je pravila nam phrik, Mae Nak je ispustila limetu u kanal. Da bi je dohvatila nije morala ni da se pomeri. Nonštalantno je rastegnula ruku do vode misleći da je sama i da niko neće primetiti njene nadljudske sposobnosti. Ipak, Mak je bio tu i konačno mu je postalo jasno da je živeo sa duhovima.

Prestravljen, pobegao je glavom bez obzira, ali je žena krenula za njim. Sakrio se u žbunje po imenu blumea balsamifera jer se verovalo da lepljivo lišće ove biljke plaši i odbija duhove. Potom je uspeo da se dočepa hrama (Wat Mahabut) – svetog mesta kom duhovi nemaju pristup.

Mae Nak je tada potpuno odlepila i počela je da teroriše sve ljude oko kanala Phra Khanong. Malo je divljala da bi iskalila bes, malo zato što je verovala da su oni oterali Maka od nje.

Teror je na kratko prekinut kada je egzorcista uspeo da je zarobi u zemljanom ćupu. Međutim, posuda ubrzo otvorena i duh se našao na slobodi.

Srećom, sve o tome je čuo poznati monah Somdet Phra Phutthachan od kog se legenda račva na dve strane. U jednoj priči monah je uspeo da zarobi duh Mae Nak u svom pojasu. U drugoj joj je obećao da će naredni život provesti sa Makom pa je dobrovoljno otišla u zagrboni život.

Dodir realnosti

Verovanje da se pojas nalazi u vlasništvu kraljevske porodice održano je do danas, a jedan od prinčeva – dvadeset osmi potomak Rame V, Abhakara Kiartivongse – tvrdio je da je relikvija kod njega.

Pomenuti hram i danas postoji. Zove se Wat Mahabut i posvećen je Mae Nak. Nalazi se u Sukhumvit Soi 77. Centralni deo hrama zauzima skulptura Mae Nak iza koje su izložene haljine koje joj se ostavljaju kao ponude. Vernici donose i igračke njenom detetu.

Zauzvrat, žene od Mae Nak traže što lakši porođaj ili da njihovi muževi ne idu u vojsku. Zbog toga je ovaj hram otvoren celu noć pre svake vojne lutrije. Svi punoletni muškarci učestvuju u vojnoj lutriji – slučajnim izborom se odlučuje da li će služiti dvogodišnji vojni rok ili ne.2. Krasue

Krasue je prokleta da bude uvek gladna. To ne bi bilo problematično ako bi pristala da svrati na porciju Pad Thaija. Ipak, ovaj duh više uživa u noćnoj potrazi za svežim mesom i krvlju. Možda bi fina večera bila malo problematična iz još jednog razloga. Krasue nema telo već samo glavu i unutrašnje organe koji slobodno vise dok ona lebdi kroz vazduh.

Preko dana, ovaj duh se skriva u prividno normalnom telu, obično neke starije gospođe. U sumrak kreće u potragu za hranom – najčešće manjim životinjama. Omiljena gozba su joj organi trudnica koje napada na porođaju privučena mirisom krvi. Ako ne pronađe ništa što bi je zasitilo, Krasue jede govna. Bukvalno. Kada se vraća iz lova, štrokava usta briše čistim vešom koji se suši napolju. Zbog njenih poganih navika Tajlanđani sve stvari noću unose unutra.3. Krahang

Šuška se po tajlandskim verovanjima da Krasue ima mužjaka koji opseda ista mesta kao ona. Način rada im je sličan – on je preko dana običan seljak, a noću je – pazite sad – go do pojasa. Ispod pojasa nosi tradicionalne tajlandske pantalone, a za ruke su mu pričvršćene korpe za pirinač koje mu pomažu da leti. Okrivljuju ga za napadanje žena po selima, opsedanje napuštenih kuća i poput svoje izabranice – za neobičnu ishranu.

Takoreći, ovo dvoje su power couple među 10 najstrašnijih duhova Tajlanda.


4. Kuman Thong ili Zlatni dečak (osetljiv sadržaj!)

Nekada davno, u Tajlandu je – kao i svuda – cvetala crna magija. Zlatni dečaci bili su mrtvorođeni fetusi koji su tokom magijskih obreda pečeni, a potom pozlaćivani. Cilj ovog bezumlja bilo je prizivanje duha koji će zaštititi, odbraniti i doneti sreću svom čoveku. Kuman Thong je uvek morao biti okružen ponudama i igračkama i morala mu se posvećivati pažnja kao pravom detetu. Ukoliko pažnja izostane, u kućama su se čuli razni jezivi zvuci – od dečije graje do lupanja vrata i prozora. Tada bi sreća napustila domaćinstvo ili firmu.

Kumen Thong je i danas deo tradicije, ali su fetusi uglavnom zamenjeni lutkama. Uglavnom, jer je 2012.godine uhapšen Chow Hok Kuen, Britanac tajvanskog porekla, zato što je u prtljagu imao šest pozlaćenih fetusa. Oglasio ih je sa namerom da ih proda na Tajvanu po ceni od oko 6 000 evra po relikviji. Srećom, oglas je prvo privukao policiju.5. Pret

Pret za Tajlanđane, preta za Indijce, Gaki za Japance, birid za Mongole ili u prevodu – gladni duh. Potiče iz indijskih religija. Uticaj je širio ka istoku i jugoistoku kontinenta gde se pomešao sa taoizmom, budizmom i kineskom i vijetnamskom narodnom religijom.

Tajlandska verzija – Pret – visok je kao palma, ima dugačke ruke i noge. Prati ga zvuk zviždanja vazduha kroz usta veličine čiode. On je reinkarnacija nezahvalnih materijalista koji će u ovom obliku provesti večnost tražeći oproštaj. Minijaturna usta mu ne dovoljavaju da utoli večitu glad. Dobio ih je zato što je odgovarao roditeljima prema kojim Tajlanđani neguju ogromno poštovanje. Ovi duhovi imaju svoj festival na jugu zemlje, kao i u drugim delovima Azije. Popularnost ih je lagano ušuškala među 10 najstrašnijih duhova Tajlanda.


6. Nang Tani

Nang Tani živi među lišćem divlje banane – banane koja izgleda isto kao obična, ali plodovi nisu jestivi. Zbog njenog prisustva i lokalnog sujeverja, ova biljka će se retko naći u naseljenim mestima ili blizu kuća. Relativno je česta na obodima naselja ili pored puteva. Banana za koju se sumnja da je postala dom Nang Tani nikad se ne seče. Lišće se kiti šarenim trakama i cvećem. Ne škodi ni da joj se donesu i neki slatkiši i mirišljavi štapići.

Crnokosa Nang Tani obučena je u zelenu tradicionalnu haljinu. Usne su joj jarko crvene i važi za jednu od najlepših među duhovima. Šta bi lepa žena radila nego mamila muškarce na snošaj, a potom ih ubijala ukoliko pogledaju neku drugu. Poznata je i po tome što ume da bude nezgodna prema muškarcima koji su ženama činili nešto loše. Srećom po njih, a nažalost po žene – Nang Tani uglavnom ostaje sakrivena među lišćem. Ipak, voli da izađe u noćima punog meseca i da napravi cirkus.

Generalno je kul lik i hrani monahe koje put nanese pored nje.


7. Phi Tai Hong

Phi Tai Hong bi mogao da odnese pobedu na takmičenju za najužasnijeg duha svih vremena, a kamoli u konkurenciji od 10 najstrašnijh duhova Tajlanda. Agresivan i veoma zloban. Spreman je da leči svoje frustracije na svima koji se nađu blizu mesta na kom je iznenadno i nasilno preminuo, ne stigavši da realizuje želje i snove. Priča se da je najgori tokom prve nedelje od smrti. Pokušaće da ubijaju ljude na isti način na koji su i sami ubijeni. Egzorcizam je gotovo nemoguć zbog velike snage koju dobijaju iz patnje koju su osetili.

Posebna podvrsta ovih duhova je Tai Thang Klom ili Tai Thong Klom. U pitanju je žena koja je nasilno umrla dok je bila trudna, najčešće prilikom komplikacija na porođaju. Veruje se da je ovaj duh još moćniji jer ga zapravo čine dva duha – duh majke i duh bebe.


8. Phi Lang Kluang

Zamisli – jug Tajlanda, pao je mrak, ekipa se skupila na plaži, zapalili ste vatru…i odjednom se pojavljuje potpuni stranac koji vam se pridružuje. Mislite – okej, more, plaža, svi se druže, upoznaju, što da ne – dok stranac ne zatraži da ga neko počeše po leđima. Pristaješ i u tom trenutku shvataš da spuštaš prste na razjapljenu ranu punu crva. To je Lang Kluang – druželjubivi duh sa čudnim smislom za humor. Potpuno je bezopasan.9. Phi Kong Koi

Zamisli sad – odlaziš u džunglu na kampovanje. Pada mrak, spavaš, dok u jednom trenutku ne začuješ reči u savršeno ujednačenom ritmu – koi koi koi koi koi! Otvaraš oči i vidiš jednonogog duha kako skakuće prema tebi kako bi ti isisao krv kroz prste na nogama.

Zaštita su prekrštene ili obuvene noge.


10. Phi Am

Ovo nije običan demon paralize sna iako usnulima sedi na grudima, maltretira ih, a ponekad i ubije. Phi Am je poseban duh jer ne napada žene.

Postoji verovanje da se ovaj naopaki incubus može prevariti ako muškarci usne namažu karminom pre spavanja. Duh će pomisliti da su u pitanju žene i ostaviće ih na miru.Nadam se da vam se dopada maštovitost tajlandskog folklora i da ste uživali upoznajući 10 najstrašnijih duhova Tajlanda. Dobro, možda je uživanje prejaka reč, ali znate šta sam mislila.

Srećan spooktobar!

Još o Tajlandu:

Kanali u Bangkoku: Venecija Istoka

Creative District: Druga strana Bangkoka

Red Bull: Od ruralnog Tajlanda do Formule 1


Komentari, pitanja, želje i pozdravi su dobrodošli, kako ovde, tako i na Facebook stranici Priče sa istoka ili na Instagram profilu @pricesaistoka na kom objavljujem fotke i pišem kratke priče!

Hvala na čitanju!


Tekst i fotografije zaštićeni su autorskim pravom, pripadaju autoru i ne mogu se koristiti bez dozvole. Sve upite o eventualnom preuzimanju pošaljite na danijela@pricesaistoka.com. Hvala na razumevanju!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *